Post Rock Nedir?

Bazı müzik türlerinin isimleri varsa da çerçeveleri yoktur. Jazz mesela. İkisi de "jazz" olarak tanımlanan iki müzik arasında müzisyenin ırk kökeninden doğduğu şehre; çaldığı enstrümanların çeşitliliğinden müziği kimlerle çaldığına kadar her şey dinlediğiniz şeyin bambaşka bir müzik olmasına sebep olabilir. Ama jazz olmasını, hayır, engelleyemez. Bazı müzikler çerçevesiz olmalarıyla tanınırlar. Ve çerçevelerini söküp atmış olmaları asıl özellikleridir.



Rock denen koskoca akımın bir jazz müziği varsa o da post rock. Tarihte post rock ismiyle tanımlanan ilk müzik ürünü Bark Psychosis'in Hex adlı debut albümü. Albümde piyanodan hammonda, programlama numaralarından bir yaylı dörtlüsünün kullanımına kadar geniş yelpazeli bir enstrüman seçimi olmuş. Ortak kabul ise bunun ilk post rock albümü olduğu. Bugünse post rock'ı takip eden birine "Post rock?" dediğinizde aklına bir keman yayıyla çalınan gitar da on beş kişilik bir rock orkestrası da veya üç akorlu bir metal grubu gelse de anormal olmaz. Hepsi de post rocktır çünkü. O halde, post rock nedir? Kırkına dayanmış aile babalarının, sadece eğlence isteyen İngiliz veletlerinin, Amerikalı sıkı metal gitaristlerinin hepsinin birden en sağlam örneklerinden birkaçını icra ettikleri bu müzik türü aslında nedir?

Punk isyandır. Pop çoğunluktur. Metal sertliktir. Jazz karmaşadır. Progresif ilerleyiştir. Peki ya tanımlandığı 1994'ten beri kılıktan kılığa girmiş ve giderek mainstream müziğin içine girmeye de başlayan post rock nedir? Punk gibi isyan etmez, pop gibi çok sevilmez, metal kadar sert değildir, jazz kadar karmaşık olamaz, progresif gibi belirli zamanlarda gerçekleşen toplu değişimlerden söz edemeyiz. O halde ne olabilir post rock? Tanımlanamayan gitarlı müziklerin tanınma arması mı?
Bence, hayır. Post rock uzaklardan gelen bir çağrıdır. Sigur Ros, Godspeed You! Black Emperor veya Russian Circles da dinleseniz hepsinin ortak amacını hissedersiniz: Yaptıkları müziğin sınırlarını yeterli bulmayan bu adamların hepsi farklı yollarla farklı yerlere varmışlardır ve hepsinin de amacı sizi bir yolculuğa çıkarmaktır. Hepsinin müziği başlarda çok uzaklardan gelen bir ses gibidir. Post rock dinleyeni olduğu yerden farklı bir yere taşımak, bilinçaltındaki huzuru, hırsı ya da neşeyi çıkarmaktır. Bilinçaltınızın sesleridir post rock. Sizi dans ettirebilir, ninni gibi uykunuza eşlik edebilir, size kafa sallatabilir. Kafanızın içindeki uzaklarda ne varsa onu sizin için bulur.

Post rock uzaklardan gelen bir çağrıdır. Post rock dinlemekse bir yolculuk. Çerçevesinin olmaması ise tamamen zihnimizin ve onun keşfinin sonsuzluğunun suçu...

0 yorum:

Yorum Gönder